ערים שותפות

רשויות מקומיות רבות בארץ שותפות לתפיסה הרואה ב-SEL תשתית להצלחה לימודית, לשיפור אקלים ולהקניית מיומנויות הכרחיות בעולם בו המציאות משתנה בקצב מסחרר. חלק מהרשויות עושות זאת באמצעות הטמעה בכל מוסדות החינוך וביסוס שפה עירונית כוללת, חלק באמצעות הכשרת "מומחי SEL" עירוניים שמוכשרים להוביל יוזמות בקהילתם, וחלק בהטמעת תוכנית אני יכול.ה להצליח – א.י.ל – בגני הילדים, בתי הספר היסודיים ובבתי הספר העל יסודיים.

אנו ב-SEL.IL רואות ברשויות המקומיות שותפות מלאות וכח מוביל בהטמעה מערכתית וברת-קיימא של SEL וגאות בכל שיתוף פעולה ויוזמה המתפתחים ביחד עם הרשות המקומית.

בשנה"ל תשפ"א מנהל החינוך בעיר תל אביב-יפו יצא למהלך תלת שנתי של פיתוח והטמעת יעדים התפתחותיים של למידה רגשית-חברתית במסגרות החינוכיות בעיר – מתוך מטרה להגדיר, ולפתח "מה ילדים וילדות אמורים לדעת ולהיות מסוגלים לעשות מבחינת מיומנויות ה SEL שלהם, בהתאם לגיל ולתרבות" וכן, כדי להגדיר כיצד צוותי החינוך יכולים להעריך ולקדם את התפתחותן של מיומנויות אלו בקרב התלמידים והתלמידות.  כל זאת, בחבירה להדגשים, ליעדים, ולמהלכים הקיימים בשדה החינוכי בעיר.

בשנה"ל תשפ"א פותחה, בעבודה משותפת של נציגות מגוונת של שכבות גיל ואוכלוסייה בעיר, מסגרת מושגית הכוללת 13 מיומנויות רגשיות-חברתיות בשלושה אשכולות מרכזיים: מיומנויות תוך אישיות, מיומנויות בין אישיות ומיומנויות קבלת החלטות. מסגרת זו התקפה לכל שכבות הגיל מלידה ועד סוף תיכון, מקובלת על נציגות מערכת החינוך בעיר, ומאפשרת שימוש בשפה משותפת בעיר ביחס ללמידה רגשית-חברתית. על בסיס פיתוח זה, נוסחו יעדים התפתחותיים בכל מיומנות בכל שכבת גיל.

בשנה"ל תשפ"ב יושמו יעדים התפתחותיים אלה במסגרות חינוכיות נבחרות בגיל הגן, ביה"ס היסודי והעל יסודי (דוברות עברית וערבית) בחינוך הרגיל ובחינוך המיוחד, ונוסחו המלצות לפעולות לקידום המיומנויות הרגשיות והחברתיות בשכבות הגיל השונות, תוך התייחסות לרגישות מגדרית.

בנוסף, פותח כלי נגיש למיפוי כיתתי וגני של מיומנויות רגשיות-חברתיות, המאפשר למפות את רמת השליטה במיומנויות הרגשיות-חברתיות על פי הערכת המורה/גננת, ועל סמך נתונים אלו (המספקים את הפרופיל הייחודי של הכתה / הקבוצה הקטנה), לקבל החלטה לגבי המיומנויות בהן מומלץ להתמקד.

בשנה"ל תשפ"ג הטמעת היעדים ההתפתחותיים של למידה רגשית-חברתית מתרחבת באופן משמעותי:

  • מתבצעת הכשרה ל 270 גננות בעיר במסגרתה הגננות יבצעו מיפוי של המיומנויות הרגשיות-חברתיות ויפעילו את תוכנית א.י.ל לגני הילדים, שעברה התאמה למסגרת המושגית וליעדים ההתפתחותיים של למידה רגשית-חברתית שפותחו במהלך השנתיים הראשונות במהלך.
  • מתבצע פיילוט של מוצר טכנולוגי חדשני – SEL by milgo – אפליקציה המאפשרת לצוות החינוכי לשמוע את קולם של הילדים אודות המיומנויות הרגשיות-חברתיות שלהם ולקבל המלצות לפעולה לקידום המיומנויות הללו ברמת הכתה, הקבוצה הקטנה וברמת התלמיד.ה.

השנה, בשנה"ל תשפ"ד, אפשר לראות את תוצאות היוזמה ברחבי בתל-אביב יפו:

  • יעדי הגיל מוטמעים בעבודה שיטתית ב-240 גני ילדים במסגרת תכנית א.י.ל.
  • היעדים משולבים בעבודה שוטפת בעשרות בתי ספר בחינוך הרגיל והמיוחד בתהליכי הערכה, פיתוח מקצועי ותכנית א.י.ל.

ביישוב זיכרון יעקב מוטמעת זו השנה החמישית שפת  SEL יישובית. מטרת ההתערבות היישובית הינה להטמיע את מיומנויות ה- SEL  ושמיומנויות אלה יהוו בסיס לשפה משותפת במערכת החינוך – לאורך כל הרצף החינוכי היישובי ובקהילה כולה. במהלך השנים מוסדו פורומים יישוביים שונים במטרה להכיל ולהנכיח השפה במערכת החינוך ביישוב.

הוקם צוות היגוי יישובי בראשות מנהלת מחלקת החינוך – ד"ר מרים פאנויאן, לצורך תכלול, מעקב ובקרה אחר ביצוע המהלך היישובי.

השנה, תשפ"ג, ההטמעה ביישוב מתנהלת בשלושה ערוצים מקבילים:

  1. הפעלת תכנית א.י.ל – אני יכול להצליח, להטמעה ישירה של מיומנויות SEL לתלמידים – בכל מוסדות החינוך בזיכרון יעקב מהגן ועד התיכון.
  2. ייעוץ וליווי של מומחי מרכז IL את צוות מומחי ה- SEL היישוביים (רכזת גני ילדים, מתכללת יישובית, צוותי חינוך וכו').
  3. הטמעה של מיומנויות SEL בחינוך הא-פורמלי ביישוב. ליווי והדרכה של מומחי מרכז SEL.IL את רכזת החינוך הא-פורמלי היישובית לצורך הטמעה של עקרונות ושפת SEL בתנועות הנוער, בצהרונים, במתנ"ס וכו'.
1200px-Coat_of_arms_of_Baqa_al-Gharbiyye.svg

המהלך בבאקה, נערך מתוך שיתוף פעולה בין העיר באקה, מרכז SEL.IL וארגון אקורד.  מדובר במהלך רב שנתי, מערכתי ומניעתי, שנמצא בתחילת השנה הראשונה. על רקע מחסור במסגרת מושגית מותאמת תרבותית השלב הראשון יתמקד בפיתוח מודל SEL מותאם מקומית ותרבותית לבאקה אשר יתבצע בהנחיית מומחים מ־SEL.IL וממרכז אקורד.  

במטרה לקדם ולתמוך ביוזמות מקומיות לבניית תוכניות רלוונטיות ברות קיימא וסקיילביליות, יוכשר צוות מובילי SEL המורכב מבעלי ובעלות תפקידים מובילים ומגוונים ממסגרות שונות בישוב אשר יהווה צוות רב מקצועי בישוב לקידום תהליכי הכשרה ב SEL וביזמות. מובילי ה SEL ילוו את אנשי החינוך שיהיו מעוניינים בכך, בתהליכי יצירה והתאמה של תוכניות SEL מבוססות על המוטיבציות, המיומנויות והניסיון הקיים בשדה. 

לצורך כך יוקם אקסלרטור רשותי אשר יבחן, יבחר וילווה את התוכניות הנבחרות, בעלות פוטנציאל ליצירת אימפקט וחיבורים עם הקהילה הרחבה והאקו-סיסטם העירוני.

מטרות המהלך:

  1. הפחתת התנהגות פוגענית בינאישית/כלפי המרחב הציבורי בקרב בני ובנות נוער ביישוב
  2. הגברת תחושת שייכות וביסוס זהות עצמית וחברתית מכילה ומוכלת בקרב בני ובנות הנוער ביישוב.

התוכניות אשר יבחרו יתמקדו בקידום תחושת שייכות, אמפתיה, תודעה של צמיחה וויסות רגשי בחינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי. 

המהלך בנהריה מתקיים מתוך שיתוף פעולה בין העיר נהריה, מרכז SEL.IL ומכללת אורנים.  המהלך הינו רב שנתי ונמצא בתחילת השנה הראשונה.  מתוך הצרכים הייחודיים של העיר, המהלך יחל מפיתוח פדגוגיה ייחודית וחדשנית המבוססת על שלושה עולמות תוכן: הכללה, מיומנויות SEL ולמידה חוץ כיתתית. העבודה תתחיל בגני הילדים ובחלק מבתי הספר היסודיים ובהמשך צפוי להתרחב למסגרות חינוך נוספות בעיר. במסגרת המהלך יוקמו מסגרות הכשרה למד"פיות, למורות ולגננות מובילות על מנת להקים קהילות בקדם יסודי (בו תלמדנה ביחד גננות, סייעות וסטודנטיות בהנחיית מד"פיות ומורות מובילות) וביסודי (קבוצות מורות בהנחיית מורות מובילות). בקהילות אלו תלמד פדגוגיה מכלילה מבוססת מיומנויות SEL וכן תפותחנה פרקטיקות הוראה שכוללות גם למידה חוץ כיתתית. בנוסף לכך תתקיים גם הכשרה באגף החינוך בנהריה וקהילת הורים. 

מטרות ההתערבות:  

  1. הגברת תחושת השלומות, תחושת השייכות והמסוגלות  של צוותי החינוך (הפרקטיקאים) לעבוד עם קבוצה הטרוגנית באמצעות פיתוח פדגוגיה מבוססת SELמכליל, בלמידה חוץ כיתתית ובלמידה בגן/כיתה, מגיל לידה ועד סוף יב' במגוון מסגרות חינוך.
  2. הגברת המיומנויות החברתיות-רגשיות (שייכות, אמפתיה, דפוס חשיבה מתפתח, וויסות רגשי, או אחרים אשר ימצאו כרלוונטיים למהלך על סמך דיאלוג עם השטח) ותחושת השייכות של תלמידי ותלמידות העיר למקום ולאנשים.